Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki ( t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 81, poz. 716 ze zm.) , szkodliwe czynniki biologiczne zawsze mogą stanowić przyczynę zakażenia, czy też przyczynę alergii lub zatruć i obejmują:
Podejmowanie prac przez elektryków na terenach popowodziowych
Praca elektryka na terenie popowodziowym jest związana z szeregiem niebezpieczeństw wynikających z szkodliwego środowiska bakterii, grzybów i wirusów jakie pozostawiła po sobie odchodząca woda. Dlatego też bezpieczeństwo własne elektryka powinno być priorytetem przy pracach elektrycznych i codziennym przebywaniu w miejscach gdzie była wielka woda.
Czynniki szkodliwe dla życia i zdrowia elektryka
1) różnorodne drobnoustroje komórkowe, w tym organizmy zmodyfikowane genetycznie;
2) rozmaite jednostki bezkomórkowe , które są zdolne do replikacji lub przenoszenia materiału genetycznego w tym różnego rodzaju mutacje genetycznie;
3) rozmaite hodowle komórkowe;
4) liczne pasożyty wewnętrzne człowieka.
Celem pracodawcy jest zawsze ochrona pracowników ( elektryków) przed zagrożeniami, które są spowodowane przez szkodliwe czynniki biologiczne. Pracodawcy są obowiązani do stosowania, na warunkach określonych w niniejszym rozporządzeniu, wszelkich dostępnych środków , które eliminują narażenie lub ograniczają stopień tego narażenia, a które są zwane "środkami zapobiegawczymi".
Jeżeli elektrycy są zatrudnieni w warunkach narażenia na działanie szkodliwych czynników biologicznych takich jak bakterie, wirusy, czy grzyby znajdujące się w miejscach popowodziowych pracodawcy powinni stosuje wyposażać takich pracowników środki ochronne , które zapobiegają zakażeniom . Jeżeli zatem w środowisku pracy elektryka występują mikroorganizmy genetycznie zmodyfikowane, względem których istnieje podejrzenie, iż mogą wykazywać właściwości chorobotwórcze dla elektryków, pracodawcy, w zakresie swojej właściwości powinni zapewniać warunki do pracy dla elektryków określone w przepisach ustawy o organizmach genetycznie zmodyfikowanych. Jeżeli natomiast w środowisku pracy elektryka występują mikroorganizmy które nie mają nieustalonej przynależności gatunkowej, względem których istnieje podejrzenie, że mogą wykazywać różnorakie właściwości chorobotwórcze, pracodawcy, powinni w zakresie swojej właściwości, zapewniać środki zapobiegawcze, które są przewidziane dla konkretnego szkodliwego czynnika biologicznego które są zakwalifikowane do najwyższej grupy zagrożenia.
Bezpieczeństwo żywności w miejscu pracy elektryka
Elektrycy powinni wiedzieć, iż z uwagi na powódź , niektóre produkty żywnościowe znajdujące się na terenach zalewowych uległy zepsuciu. Dlatego też produkty spożywcze znajdujące się w zalanych sklepach za marketach powinny budzić obawy o och przydatność do spożycia.
Pracodawcy powinni poinformować elektryków, iż nie należy jeść i nie podawaj do pożycia innym osobom produktów, które:
1) uległy zalaniu lub zawilgoceniu, nawet jeśli produkty te nie wykazują oznak zepsucia
2) zmieniły zapach, czy też barwę, jak również smak, czy konsystencję
3) posiadają widoczną pleśń lub też spleśniały,czy posiadają stęchły zapach
4) są zanieczyszczone
5) są w opakowaniach które zostały pozbawione etykiet i nie jest znany ich skład produktu , oraz termin przydatności do spożycia
6) są w puszkach które posiadają wydęte wieczka
Wszelkie warzywa i owoce uprawiane czy też zebrane po opadnięciu wody na terenach, które zostały objęte powodzią nie należy spożywać.
Elektryk w trudnych warunkach pracy jakim jest teren popowodziowy powinien wiedzieć, iż posiadaną żywność należy chronić przed zepsuciem, czy zanieczyszczeniami, w tym celu produkt nietrwały taki jak: mięso, czy wędliny, czy ryby, czy mleko i jego przetwory, jak również także tłuszcze i już gotowe potrawy powinien przechowywać w temperaturze niższej niż 8°C.
Ponadto elektryk powinien przechowywać żywność w szczelnych opakowaniach, czy też przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie znajdują się środki chemiczne, takie jak pestycydy, czy też nawozy mineralne. Elektryk powinien składować żywność w suchym, czy też w chłodnym miejscu i powinien posiadaną żywność chronić przed gryzoniami i szkodnikami.
W przypadkach wystąpienia biegunki , czy tez wymiotów , czy też podwyższonej temperatury , bólów brzucha itp. objawów zatrucia pokarmowego elektryk powinien niezwłocznie zgłosić się do lekarza POZ.
Praca elektryka, a źródło wody pitnej
Elektryk na zalanym terenie popowodziowym powinien pić wyłącznie wodę butelkową lub też wodę z beczkowozu. Na terenach które zostały dotknięte powodzią na których mogą wystąpić problemy z dostępem do wody pitnej pracodawca powinien wyposażyć pracownika( elektryka) w zapas wody pitnej . Warto tez wiedzieć, iż na terenach popowodziowych, woda kranowa może nie nadawać się do spożycia lub też może być zdatna do spożycia wyłącznie po przegotowaniu.
Elektryku pamiętaj , że aktualne informacje które dotyczą przydatności wody kranowej do spożycia, powinno się uzyskiwać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Praca elektryka na terenach popowodziowych, a zapobieganie chorobom zakaźnym
Wystąpienie powodzi powoduje nie tylko zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi objętych powodziom ale również dla osób wykonujących prace na terenach zalewowych. Dlatego też elektrycy, którzy pracują na tych terenach powinni wiedzieć, iż zanieczyszczona woda, czy uszkodzone systemy sanitarne i stanowią sprzyjające warunki do rozwoju bakterii czy wirusów, jak również stwarzają idealne środowisko do rozwoju chorób zakaźnych, w tym szczególnie WZW A, tężec, czy salmoneloza, jak również dur brzuszny. Wyłącznie tylko rygorystyczne przestrzeganie zasad dotyczących higieny powinno uchronić elektryków przed zachorowaniem.
Elektrycy, którzy wykonują pracę na terenach po zalewowych powinni:
- wodę która służy do picia, czy też do płukania owoców i warzyw które są spożywane na surowo, czy też do mycia zębów zawsze gotować przed użyciem,
- Surowe produkty które są pochodzenia zwierzęcego takie jak mięso, drób, czy jaja i ryby, oraz warzywa , traktować zawsze jako zakażone i nie dopuszczać zetknięcia ich z produktami już gotowymi do spożycia, a zwłaszcza z produktami gotowanymi ,które są przeznaczone do spożycia na zimno lub też przechowywania,
- ręce myć zawsze dokładnie wodą i mydłem lub też używać środków dezynfekcyjnych,
- w razie zachorowania elektryk powinien niezwłocznie zgłosić się do lekarza i poddać się jego zaleceniom,
- w przypadkach w których istnieje konieczność szczepień ochronnych przed lub w trakcie podjęcia przez elektryków prac, powinni się oni jak najszybciej zgłosić się do odpowiednich punktów szczepień.
Pomieszczenia popowodziowe i przedmioty
Podejmując prace na terenach popowodziowych, elektrycy powinni odpowiednio przygotować pomieszczenia do pracy po powodzi.
Powinni więc:
1) pomieszczenia w który zostanie wykonywana praca wstępnie oczyścić z grubych zanieczyszczeń takich jak piasek, szlam, itp.
2) następnie należy oczyścić powierzchnię starannie oczyścić wodą z dodatkiem środków myjących. Zabieg taki obniża liczbę drobnoustrojów
3) po dokładnym oczyszczeniu powierzchni, niektóre pomieszczenia lub też niektóre powierzchnie powinno się zdezynfekować. Dezynfekcja powinna przede wszystkim następować względem powierzchni do przygotowywania i przechowywania żywności. Do tegoż celu powinno się stosować preparaty które są powszechnie dostępne, czy też używane w gospodarstwach domowych czyli np. środki do wybielania bielizny. Po dokonanej dezynfekcji trwającej nie krócej niż 15 min. powierzchnie powinno się zmyć wodą pitną.
Wszelkie pomieszczenia, które są zanieczyszczone fekaliami elektrycy przez przystąpieniem do wykonywanych prac powinni dezynfekować, po uprzednim usunięciu wszelkich zanieczyszczeń i umyciu powierzchni. Dezynfekcja pomieszczeń, które są źle wietrzone jak np. piwnice czy też duże powierzchnie, należy pozostawić do dezynfekcji przez odpowiednie służby.
Pomieszczenia po dokonanej uprzednio dezynfekcji powinno się odpowiednio wietrzyć. W przypadku, kiedy elektrycy zanieczyścili swoje rzeczy, powinni w celu ich dalszego użytkowania dokładnie wymyć, a następnie zdezynfekować. Warto przy tym podkreślić, iż najlepszą metodą dezynfekcji jest zastosowanie wysokiej temperatury, czy też gorącego powietrza, jak również gotowanie, czy wyparzanie i prasowanie. Warto też wiedzieć, że środków chlorowych nie należy stosować z innymi preparatami i używać je tylko w pomieszczeniach dobrze wietrzonych. Natomiast preparaty dezynfekcyjne powinno się stosować w stężeniach określonych przez producenta.
Na podstawie
Podstawa prawna
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 81, poz. 716 ze zm.)